Să onorăm tradiţia şi să reconstruim excelenţa Școlii Româneşti de Psihologie.

HomeComunicate

Comunicare publică

Studiul CES privind sănătatea mintală în România

Consiliul Economic și Social (CES) a publicat studiul intitulat ”Tabloul sănătății mintale în România”. Studiul a fost elaborat in perioada 2022-2023 cu susținerea Asociației Psihologilor din România (APR), cu ajutorul unor experți în psihologie din universități membre ale Consorțiului Universitaria …

Comunicat privind explozia impactului practicilor neștiințifice în psihologie/psihoterapie și sănătate

Asociația Psihologilor din România (APR) observă cu îngrijorare o creștere spectaculoasă a practicilor neștiințifice în domeniu – mai ales a influenței pseudoștiinței (demersuri frauduloase care mimează știința) și non-științei (demersuri frauduloase alternative științei).

Ghid de recomandări privind evaluarea psihologică în situații de adopție

Acest ghid a fost elaborat pentru a fi un instrument de lucru util psihologilor care realizează demersuri de evaluare psihologică în ceea ce privește stabilirea capacității unei familii de a fi familie adoptatoare, sau, în cazul unei contestații, pentru a …

Ghid de evaluare și intervenție psihologică pentru tulburările de comportament alimentar

Principalul scop al acestui ghid este să le ofere practicienilor din domeniul sănătății mintale informații și recomandări bazate pe dovezi științifice, referitoare la aspecte teoretice sau practice importante ale tulburărilor de comportament alimentar.

Comunicat privind performanțele obținute de Journal of Evidence-Based Psychotherapies (JEBP)

Journal of Evidence – Based Psychotherapies (JEBP) are performanțe tot mai vizibile. Revista Journal of Evidence – Based Psychotherapies (JEBP) a primit indicatorii scientometrici pe anul 2022 și, conform Journal Citation Report (JCR), are un factor de impact de 1.1.

Comunicat privind rezoluțiile Conferinței APR 2023

Asociația Psihologilor din România (APR) a avut cea de-a XV-a conferință națională organizată la Constanța (cu sprijinul Universității „Ovidius” din Constanța), între 2-4 iunie 2023, având ca temă „Psihologia în era digitalizării”.

Comunicat privind premiul „Nicolae Mărgineanu” al APR

Premiul a fost conferit în cadrul celei de-a XV-a conferințe naționale desfășurată la Constanța, pentru realizări excepționale și complexe în psihologie – în cercetare (generarea de cunoaștere), educație (diseminarea cunoașterii) și practică (utilizarea cunoașterii).

Comunicat privind gestionarea tulburărilor mintale

Asociația Psihologilor din România (APR) a luat la cunoștință despre proiectul de modificare a “legii psihologului” (Legea 213/2004), depus în Parlamentul României.

Comunicat privind agresivitatea în școală abordată în mod științific

În ultimele zile, s-a discutat amplu în spațiul public despre cazul de la Colegiul Național „Ion Creangă” al profesoarei rănite de un elev. În mod previzibil, cazul a stârnit emoții proporționale cu gravitatea știrii, uimire și indignare.

Ghid evaluare port arma

Ghid pentru pregătirea și desfășurarea evaluării psihologice a persoanelor care solicită deținerea și utilizarea armelor de foc și munițiilor supuse autorizării.

Comunicat privind implicatiile stiintifice ale educatiei sexuale

În acord cu ghidurile internaționale, Asociația Psihologilor din România înțelege educația sexuală ca fiind un proces de predare și învățare incremental, bazat pe dovezi științifice, adaptat la vârsta și la nivelul de dezvoltare cognitivă și afectivă a copiilor.

Rezultatul consultării comunității psihologilor de către APR asupra “Legii Psihologului”

Asociația Psihologilor din România (APR) a luat la cunoștință despre proiectul de modificare a “legii psihologului” (Legea 213/2004), depus în Parlamentul României.

Proiectul de modificare a legii psihologului (Legea 2013/2004)

Înființată în 1964, Asociația Psihologilor din România (APR) este cea mai veche și cea mai complexă organizație profesională a psihologilor din România, reunind membri individuali (studenți și specialiști), asociații profesionale și principalele facultăți/departamente de psihologie din țară.

APR în International Union of Psychological Science (IUPsyS)

Unul din angajamentele majore ale Asociației Psihologilor din România (APR), prin program ReStart APR, pe care l-am propus/asumat ca președinte al APR, a fost să se reconecteze cu organizațiile internaționale majore din domeniu.

Membri de Onoare – APR Semper Fidelis!

Asociația Psihologilor din România (APR) a avut de-a lungul istoriei sale membri și conducători remarcabili, nu doar profesioniști de marcă, care au conectat psihologia românească cu aria internațională a psihologiei, ci și oameni de caracter, care au înfruntat vicisitudinile din …

APR susține asistența psihologică a militarilor

Asociația Psihologilor din România (APR) susține inițiativa Ministerului Apărării Naționale privind înființarea unui Centru Național de Psihologie Operațională.

Rolul testelor psihologice în evaluarea polițiștilor

Asociația Psihologilor din România (APR) vine cu o serie de precizări privind tipologia, scopul și capacitatea de măsurare a testelor psihologice, în contextul dezbaterii generate de cazul polițistului pedofil arestat luni, 8 ianuarie 2018.